keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Granada

Viime viikonlopuksi oltiin suunniteltu opiskelijaystävällinen reissu Etelä-Espanjaan, Granadaan. Matkat ja yöpymiset maksoivat yhteensä 64 euroa per pää! Bussimatka kesti Madridista noin viisi tuntia puolen tunnin pysähdyksellä. Ensimmäinen päivänä kiertelimme Granadan vanhaa kaupunkia ja ihastelimme Sierra Nevadan vuoristoja Mirador-näköalapaikasta. Granada tarkoittaa espanjaksi granaattiomenaa, ja Seegwayn kanssa torilla pyörinyt turistiopas valaisi meitä, että kaupunki sai nimensä granaattiomenan mukaan, koska omenassa on yhtä monta siementä kuin juutalaisia oli kaupungissa joskus aikojen alussa. Toisen tarinan mukaan nimi liittyy käsikranaattiin, jota granada myös tarkoittaa espanjaksi.


Mirador ja taustalla Alhambra-palatsi






Toisena päivänä lähdimme Alhambraan, joka osoittautui ehdottomasti lippujahdin, 20 euron ja ylämäkikävelyn arvoiseksi. Sisäänpääsy pitää ostaa etukäteen, koska palatsiin otetaan kerralla vain tietty määrä ihmisiä ja paikalla täytyy olla lippuun merkattuna aikana. Tuurilla löysin liput vain vuorokautta ennen, vaikka monet varaavat liput jo kuukausia etukäteen. Granadalla on pitkä islamilainen historia, ja Alhambra on yksi merkittävimmistä islamistisista rakennuksista.







Illalla menimme katsomaan El Clásicon eli Madrid-Barcelona jalkapallopelin paikalliseen pubiin. Ja kenenkäs muunkaan pöydästä menin etsimään vapaita tuoleja, kuin Granadassa asuvan suomalaisen opiskelijan ja hänen isänsä. Neljä vuotta Espanjassa asunut ihmetteli, ettei suomalaisiin kauhean usein törmäile. Mulla taas taitaa olla joku Suomi-magneetti aktiivisena. Vähän harmitti, ettei päästy kotikaupungin suihkulähdeaukiolle juhlimaan, kun Real Madrid tyrmäsi FC Barcelonan. ¡Puta Barca, Hala Madrid!

Granada on tunnettu tapas-kulttuuristaan. Madridissa varsinkin kunnon tapaksia saa harvoin juoman päälle, ehkä muutaman sipsin jos ostaa tarpeeksi monta juomaa kerralla. Suomalainen paikallisoppaamme suositteli Pedro Antonio -nimistä katua, josta löytyy kuppilaa vieri vieressä ja on opiskelijoiden suosima. Kahdessa ensimmäisessä baarissa suomalainen ajatusmaailma oli valloillaan "No ei nä juomat niin paljon maksa, mutta miksei tullu tapasta!!" Juotavathan maksoivat tosiaan 2 euroa, joka on tässä 80 sentin oluen maassa ryöstö. Katselimme pöydässä olevia tapas-listoja ja jatkoimme seuraavaan paikkaan. Vasta kolmannessa paikassa tajusimme, että pöydässä olevat listat, yhdessä jopa 50 eri tapaksen valikoimalla, olivat juuri niitä ilmaisia tapaksia. Kahdella eurolla sai siis esimerkiksi viinilasin (kirjaimellisesti) täyteen sekä burriton ranskalaisten kanssa.



Kaupungin jokaisessa lätäkössä ui kultakaloja

Granada oli mukavaa vaihtelua kansainväliselle ja kiireiselle Madridille. Oli jännää katsella ihmisiä yksilöinä eikä massana, ja omakin kyynerpäätaktiikka unohtui hetkeksi. Etelä-Espanjaan täytyy ehdottomasti palata, Granadakin vaikutti asuttavalta paikalta. Paluumatka tosin sujui vähän epämiellyttävästi, kun matkaseurani sai ilmeisesti ruokamyrkytyksen. Onneksi emme olleet syöneet samaa ruokaa, olisi voinut kuskilta loppua muovipussit kesken..

Eilen oli ensimmäinen välitentti. Jostain syystä meikäläisen Erasmus-peppu heitettiin eturiviin opettajan nokan alle, eipä sieltä penaalista mitään olisikaan löytynyt. Toivottavasti menisi silti läpi, sillä jäi vähän epäselväksi, mikä merkitys välikokeilla on. Kielimuurtakin voinnee syyttää, kun yhdeltä luokkakaverilta sain tietoa, että hylsy pitää uusia kesällä, toinen väitti että välikokeen läpäisyllä läpäisee koko kurssin ja kolmas oli jotain siltä väliltä. Onneksi vanhempi versioni Suomessa käski olla ressaamatta! ;)

Ciao,
Annastiina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti